Express Diet usein kysyttyä

Express Diet - ohjelmaa on helppo noudattaa, lue kuitenkin nämä asiat ennen ruokavalion aloittamista. Ei anneta kysymysten hidastaa uutta kevyttä elämää vaan käsitellään ne tässä!

Express Diet -ohjelman toteuttaminen ja liikunta

Miten VLCD- ohjelma eroaa muista laihdutusohjelmista?

VLCD -dieetti on tehokkain laihdutusmenetelmä. VLCD -ohjelma kuuluu lihavuuden Käypähoitosuosituksiin. VLCD -ohjelma vähentää useiden terveyteen haitallisten tekijöiden riskejä, kuten aikuistyypin diabeteksen puhkeamista, sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Miten LCD-ohjelma eroaa VLCD-ohjelmasta?

LCD -ohjelmassa energiaan nautitaan 800 -1200 kilokaloria vuorokaudessa, VLCD -ohjelmassa vastaavasti 500-800 kilokaloria.

Miten pitkään VLCD-ohjelmaa voi yhtäjaksoisesti noudattaa?

Tarkkaa ohjeistusta ei ole, mutta muutaman viikon kuluttua aloittamisesta olisi hyvä käydä lääkärin kanssa keskustelu ohjelman pidemmästä jatkosta. Lääkäri tarkistaa usein verenpaineen ja tarkkailee vointia. Joskus lääkitykseen pitää puuttua. Pisimmillään ohjelmaa on noudatettu 10-13 viikkoa yhtäjaksoisesti. 

Mikä on sopiva VLCD -ohjelman pituus?

3-6 viikko on hyvä ohjelman pituus. Jos tavoitteena on paastoverensokerin madaltaminen, ohjelmaa jatketaan niin kauan kuin tavoite on saavutettu tai lääkäri kehottanut lopettamaan. 

Kuinka monta kertaa vuodessa voi pitää VLCD-ohjelman?

Ohjelman pituudella on vaikutus, siihen kuinka usein ohjelman voi toistaa. Ehdotus voisi olla 1-3 jaksoa vuodessa.

Miten 800 kilokalorilla voi tulla toimeen?

Keho kuluttaa tietyn määrän energiaa, jos sitä ei saada riittävästi ravinnosta, keho alkaa purkaa varastorasvojaan.

Jaksaako niukalla energiansaannilla urheilla?

Jaksaa, mutta rajallisesti. Kovin rankkaa liikuntaa ei kannata tavoitella ainakaan ensimmäiselle tai ensimmäisille VLCD -viikoille. Palautuminen ratkaisee harjoittelutiheyden. Jos palautuminen on hyvää, treenejä voi tehdä useammin. Yleisesti VLCD -ohjelman aikana lihasten glykogeenivarastot ovat vajeentuneet, joten kovia suoritusarvoja voi olla vaikea puristaa irti. 

Mitä liikuntaa jaksaa harrastaa VLCD-ohjelmalla

Matalatehoista liikuntaa jaksaa hyvin harrastaa varsinkin dieetin toisesta viikosta eteenpäin. Matalasykkeinen liikunta kuluttaa rasvoja tehokkaasti energianlähteenä. 

Miten jaksan treenata kuntosalilla?

Kyllä jaksaa, voimat täytyy mitoittaa lihasten glykogeenivarastoja vastaaviksi. Puristusvoima voi heiketä.

Voiko saliharjoittelu säästää lihaskudosta hajotukselta?

Vastusharjoittelu kuntosalilla auttaa ylläpitämään lihasmassaa VLCD -ohjelman aikana

Mahdollinen syöminen ja juominen ohjelman aikana

Riittääkö proteiinin määrä ylläpitämään lihaskudosta?

Proteiinin tarvetta ei voi nostaa korkeaksi, koska energian saanti nousee liian suureksi. Ravinnon osuus vuorokauden aikaisesta proteiinin tarpeesta on noin kolmas osa. Kaksikolmas osaa proteiinin kokonaiskierrosta tulee kehon proteiinien sisäisestä kierrosta eli kudoksissa tapahtuvissa rakenteiden hajotuksen aminohapoiksi ja niiden uudelleen kierrättämisessä uusiksi proteiineiksi kudoksiin. 

Voiko proteiinin päivittäistä saantia lisätä rajoituksetta?

Proteiinit sisältävät 4 kilokaloria energiaa samoin kuin hiilihydraatit, kumpaa ei saa saada liikaa, jotta kokonaisenergian saantia 800 kilokaloria ei ylitetä. Keho muuttaa liiallista proteiinia verensokeriksi, jonka liian korkea taso häiritsee VLCD -ohjelmaa.

Saako VLCD-ohjelmalla kaikki tarvittavat ravintoaineet?

Kyllä saa millä tahansa viiden Express Diet -tuotteen kombinaatiolla

Tarvitseeko keho mitään muuta kuin mitä Express Diet -tuotteet sisältävät?

Vettä ja tarvittaessa suolaa. Kuituja saattavat joutua käyttämään henkilöt, joilla esiintyy ummetusta.

Voiko VLCD-keittoja terästää?

Keittoja voi tuunata vähän. Mausteista voi käyttää vapaasti. 

Mitä lisukkeita suolaisiin Express Diet -keittoihin voi lisätä?

Energiaa sisältävien ruokien lisääminen keittoihin lisää nopeasti kokonaisenergian saantia. Vähäisissä määrin keittoihin voi lisätä esim. suolaa, kermaa, juustoa, kanaa, lihaa, mutta lähinnä vaihtelua tuomaan. 

Voiko vihersalaattia syödä päivittäin VLCD -ohjelmassa?

Vihersalaattia käytetään toisinaan öljyn tai öljykastikkeen kera pieninä annoksina. Ravitsemusterapeutit ovat suositelleet laihdutusohjelmissa oleville tällaisia ohjeistuksia. 

Voiko vähähiilihydraattisia elintarvikkeita käyttää VLCD -ohjelmassa vähäisessä määrin?

Vihersalaattia ja pieniä määriä lihaa, kanaa, juustoa, kermaa voi käyttää pitkissä laihdutusohjelmissa tuomaan vaihtelua suolaisiin keittoihin.

Voiko Express Diet -patukoita syödä ainoina ravinnonlähteinä?

Ravintoaineiden osalta kyllä, mutta suolan saanti pitää turvata esimerkiksi liha/kala/kasvisliemikuutioita käyttämällä tai nauttimalla merisuolakiteitä nesteen kera. Hyvä pitää mielessä että suolaa ei nautita liikaa. Noin puoli teelusikallista päivässä riittää. 

Voiko suolaa lisätä keittoihin?

Voi varsinkin, jos kokee heikkouden tunnetta ja huimausta.

Voiko Express Diet -keittoihin lisätä mausteita?

Voi, erityisesti mausteita, joihin ei ole lisätty sokereita tai yleensä hiilihydraatteja.

Voiko Express Diet -puuroihin lisätä marjoja

Voi, erityisesti mausteita, joihin ei ole lisätty sokereita tai yleensä hiilihydraatteja.

Voiko kahvia ja teetä juoda vapaasti?

Kyllä voi.

Voiko keinomakeutusaineita käyttää kahvissa ja teessä?

Voi, jos niiden käyttö ei häiritse verensokeria tai yllätä syömään sokeripitoisia juomia.

Voiko maitoa tai kermaa lisätä kahviin tai teehen?

Määrät ovat niin vähäisiä, että voi lisätä.

Ketogeeniseen ruokavalioon liittyviä seikkoja

Meneekö VLCD -ohjelma piloille, jos nautin juhlissa kakkukahvit

Kakkukahvit juhlavissa tilanteissa nautittuna eivät pilaa VLCD -ohjelmaa, kunhan ohjelmaa jatketaan normaalista seuraavana päivänä. Ketoositila heikkenee, mutta palaa seuraavana päivänä jatkettaessa ohjelmaa.

Katkeaako VLCD -ohjelma ruotsinristelyn aikaiseen herkutteluun?

Parin päivän runsas hiilihydraattien nauttiminenkaan ei katkaise VLCD -ohjelmaa, mutta vähentää ketoaineiden tuotantoa. Palattaessa takaisin ohjelmaan ketoainetaso palaa muutamassa päivässä normaaliksi. Ainoa ongelma näissä ”cheat” eli mättöpäivissä on, että varsinkin makean tarve saattaa jäädä päälle pariksi seuraavaksi päiväksi. Tämä on helppo huomata siitä jotain tekisi mieli syödä pitkin päivää. Jos olet epävarma itsestäsi ja mahdollisesta ratkeamisestasi, vältä näitä tilaisuuksia. Ruotsinlaivalla on tarjolla varmasti vähähiilihydraattista ruokaa, jota on helppo suositella.

Jos lomamatkalla tulee syötyä vapaammin, joudunko kokemaan uudelleen alun hankaluudet palatessani VLCD -ohjelmaan?

Jos hiilihydraatteja tulee nautittua lomalla, ketoositila saattaa väistyä, mutta palattaessa takaisin ohjelmaan ketoaineiden tuotanto nousee melko nopeasti ilman että alkuvaiheen oireita tuskin ilmaantuu. Muistetaan kuitenkin, että olemme yksilöitä, kehomme käyttäytyvät eri tavoin. 

Mitä valita kutsuilla ilman että VLCD -ohjelmani ei häiriintyisi?

Kutsuilla kannattaa valita vähähiilihydraattisia ruokia, salaatteja, lihaa, kalaa, kanaa, juustoja, hapanmaitotuotteita. Näitä on usein tarjolla, varsinkin jos kyse on ruokatarjoilusta. Kahvitarjoilun yhteydessä voi kysellä tummaa suklaata >70 % kaakaota. 

Voiko alkoholia nauttia VLCD -ohjelman aikana?

Voi maltilla vähähiilihydraattisia juomia, jos välttämättä haluaa. Punaviini taitaa olla suosituin ketodieetillä. Mutta on hyvä muistaa, että VLCD -ohjelman aikana alkoholi voi vaikutta huomattavasti voimakkaammin.  

Miten paljon vettä pitää nauttia päivässä?

2-4 litraa vuodenajasta riippuen. Hikoilun myötä menetettyä nestettä pitää korvata. Veden juontia ei kannata ylimitoittaa, sillä se huuhtelee suoloja ja voi johtaa puhdin katoamiseen ja huimaamisen lisääntymiseen. Tällöin tulee lisätä suolaa keittoihin tai nauttia esimerkiksi merisuolakiteitä 1-2 g nesteen kera. 

Voiko keinomakeutettuja virvoitusjuomia käyttää VLCD -ohjelman aikana?

Voi ja ei, riippuu siitä miten keho reagoi. Jos keinomakeutetut juomat lisäävät mielitekoja makeita juomia kohtaan tai ylipäätään sokeripitoisia ruokia kohtaan, kannattaa vaihtaa nämä juomat esimerkiksi hiilihapotettuihin kivennäisvesiin kuten Vichyyn.

Mikä on paras juoma VLCD -ohjelmassa?

Vesi ja kivennäisvedet

Voiko hiilihapotettua vettä nauttia VLCD -ohjelman aikana?

Voi.

 

Voiko purukumia pureskella dieetin aikana?

Purukumeissa on aina vähän hiilihydraatteja, tämä on hyvä muistaa vaikka niissä ei olisikaan lainkaan sokereita. Jossain pastilleissa voi olla yli 90 % hiilihydraatteja ja silti 0 g sokereita. Pakkausmerkintöjen kanssa kannattaa olla tarkka.
Toisen ongelman tuottaa purukumin mukana nielty ilma, jota saattaa kertyä mahaan ja suolistoon aiheuttaen painetta ja kipuja suolistossa. Samoin purukumeissa olevat sokerialkoholit kuten ksylitoli voivat käydä suolistossa lisäten kaasun muodostusta ja siten turvottaa suolistoa ja aiheuttaa tilapäistä kipuilua.
Jos näitä ei esiinny purukumia voi käyttää varsinkin, kun VLCD -ohjelman aikana pureskeleminen jää vähäiseksi ja leuat ”vaativat” jotain purtavaa.

Purukumin pureskelusta tulee kaasua suolistoon, mitä tehdä?

Kannattaa lopettaa purukumin jauhaminen.

 

Miksi koen huimauksen tunnetta?

Verenpaine voi pudota ja usein se putoaakin jonkin verran. Tämä voi johtaa huimauksen lisääntymiseen. Tilanne korjaantuu usein suolan saantia lisäämällä esim. puoli teelusikallista merisuolaa pieninä annoksina nautittuna veden kera. Joskus suolan saanti on varsinkin kestävyysurheilijoilla jouduttu nostamaan tilapäisesti voimakkaasti. Normaalisuolaisissa liha/kala/kasvisliemikuutioissa on noin 5 g suolaa. Tämä pitäisi riittää nostamaan verenpainetta ja häivyttämään huimauksen tunnetta.
Suolan lisäämisen kanssa kannattaa olla varovainen. Kun sitä annostellaan, otetaan sitä pieninä annoksia, esimerkiksi muutama karkea merisuolarae kerrallaan veden kera ja tarkkaillaan puolen tunnin ajan. Jos tämä tuntuu parantavan olotilaa hieman, voi ottaa uuden annoksen merisuolakiteitä veden kera ja tarkkailla jälleen olotilaa puolen tunnin ajan.  
Huimauksen taustalla voi olla muitakin oireita, joten jos suolan lisääminen ei auta ja huimausta jatkuu useiden päivien ajan, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. 

 

Voiko millään saada lisättyä päivittäistä jaksamista?

Huonon jaksamisen taustalla saattaa olla matala verenpaine. Tähän kannattaa kokeilla edellä mainittua keinoa. 
Hyvä keino ja usein toimiva on lähteä ulos raikkaaseen ilmaan kävelemään rauhallisesti esimerkiksi puolen tunnin tai tunnin ajaksi. Tämä saattaa helpottaa tilaa

Eikö suola nosta verenpainetta liiaksi?

Suolan liiallinen saanti nostaa verenpainetta. Mikä on sopiva suolan saanti VLCD -ohjelman aikana? Se on yksilöllistä. Suolan lisäämisen kanssa kannattaa olla varovainen. Kun sitä annostellaan, otetaan sitä pieninä annoksia, esimerkiksi muutama karkea merisuolarae kerrallaan veden kera ja tarkkaillaan puolen tunnin ajan.

 

Miksi VLCD:n ensimmäiset päivät ovat nihkeitä?

Ensimmäisten päivien nihkeys voi ja johtuukin usein verensokeritason putoamisesta parin ensimmäisen päivän aikana. Ketoaineiden tuotannon käynnistyessä kolmantena tai neljäntenä päivänä parantaa olotilaa merkittävästi. Jos olotila jatkuu pidempään esimerkiksi ensimmäisen viikon, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.
Hyvä keino ja usein toimiva on lähteä ulos raikkaaseen ilmaan kävelemään rauhallisesti esimerkiksi puolen tunnin tai tunnin ajaksi. Tämä saattaa helpottaa tilaa

Mitä pitäisi tehdä, jos päätäni särkee ensimmäisten päivien aikana?

Särkylääkettä voi käyttää, mutta vain päivän tai kahden ajan. Usein taustalla on verensokeritason putoaminen ja energian saannin voimakas väheneminen. Jos päänsärky jatkuu pidempään kuin päivän tai kaksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja kertoa VLCD -ohjelmasta. 
Hyvä keino ja usein toimiva on lähteä ulos raikkaaseen ilmaan kävelemään rauhallisesti esimerkiksi puolen tunnin tai tunnin ajaksi. Tämä saattaa helpottaa tilaa

Voiko salmiakkia käyttää matalan verenpaineen kohottamiseen?

Kyllä pitäisi. Jos kuitenkin VLCD -ohjelman aikana alkaa ilmaantua kramppeja esimerkiksi yön aikana jalkoihin, voi magnesium lisää kokeilla esimerkiksi viikon ajan. Jos se toimii, magnesiumin käyttöä voi jatkaa ohjelman ajan. Kaliumin saanti tuotteista yleensä riittää. 

Minulla esiintyy kramppeja jaloissa, mistä ne johtuvat ja mitä niille voi tehdä?

Ne voivat johtua liian vähäisestä suolan saannista. Joskus magnesiumin lisääminen ravintolisän muodossa saattaa auttaa. VLCD -ohjelman aikana kehon lämmöntuotanto usein vähenee, minkä voi havaita jalkoja ja käsien viilenemisenä. Kylmissä jaloissa voi esiintyä helpommin kramppeja. 
Joillain VLCD -ohjelmaa noudattavilla lieviä kramppeja jaloissa ja sormissa voi esiintyä pitkissä ohjelmissa lähes joka yö, mutta ne ovat harvoin voimakkaita. Vastaliike auttaa usein. Jos pohjelihas kramppaa voimakkaasti, kannattaa asettaa jalkapohja tasaisesti lattiaa vasten ja taivuttaa voimakkaasti sen jalan polvea alaspäin siis kramppia vastaan. Tämä voi helpottaa nopeasti. Toinen tehokas tapa on asettua portaaseen sillä tavoin että kramppaavan jalan varpaat asetetaan 

Auttaako magnesiumin nauttiminen öisiin kramppeihin?

Magnesiumvalmisteita voi kokeilla esimerkiksi viikon ajan. Jos siitä on apua, sen käyttö voi jatkaa ohjelman ajan.

Onko normaalia, että VLCD -ohjelman alussa näkökyky heikkenee?

Joillakin voi käydä näin, mutta se kestää yleensä vain ensimmäisen ja toisen päivän ajan. 

Miksi ruoan tuoksu voimistuu VLCD -ohjelman aikana?

On esitetty, että ilmiö liittyisi luolamiesten aikaan. Ruoan loputtua, aistien kuten hajuaistin piti tehostua, jotta ruoan saalistus ja keräily sujuisi paremmin. 

Hengitykseni haisee epämiellyttävältä, mitä tehdä?

Joillakin voi hengitys alkaa haista ensimmäisen viikon aikana. Tämä on varsin yksilöllistä eikä kovinkaan yleistä. Hyvä suuhygienia pitää hajut pääosin loitolla. Jos tämä ei riitä asian osalta kannattaa kääntyä apteekin puoleen kyselemällä suuvesistä. Asiakaspalvelutyössä voi ajatella joidenkin vähähiilihydraattisten pastillien tai purukumin mahdollista käyttöä. 

Voiko suuvesiä käyttää VLCD -ohjelman aikana?

Kyllä.

Kärsin ummetuksesta, kuulin että VLCD -ohjelma lisää ummetusta, pitääkö paikkansa?

VLCD -ohjelman aikana syödyn ruoan määrä on vähäistä, joten sen kertyminenkin on vähäistä. Suolen tyhjentyminen voi tästä syystä hidastua. Ei ole tavatonta, että tarpeilla ei tarvitse käydä joka päivä tai edes joka toinen päivä. Ensiavuksi kannattaa lisätä nesteiden nauttimista.
Mutta jos tilanne alkaa muodostua ongelmaksi, kannattaa hakea terveyskaupasta tai apteekista vähähiilihydraattisia kuituvalmisteita ja nauttia niiden kera runsaasti vettä. Psylliumkuitu ja ispagulansiemen- ja ispagulansiemenkuorivalmisteet ovat esimerkkeinä.

Mitä voisin tehdä parantaakseni suolen toimintaa?

Nauti vettä enemmän, lisää liikuntaa ja hanki tarvittaessa kuituvalmisteita. 

Mitkä ovat parhaita ravintolisiä suolen toiminnan tehostamiseksi?

Kuitujen lisäksi on tarjolla tilapäiseen käyttöön soveltuvia itsehoitolääkkeitä, Kysele apteekista. 

Voiko salmiakkia käyttää matalan verenpaineen kohottamiseen?

Periaatteessa, jos niistä saatava hiilihydraattien määrä ei ole korkea, eli esim. annoksesta saa 1-3 g hiilihydraatteja, niitä voi nauttia muutaman päivässä. Suolan saantia näistä kannattaa tarkkailla.