Gluteeniherkkyys

Gluteeniherkkyys

Lyhyellä aikavälillä ilmenevät oireet: Elimistö reagoi miltei samanlaisilla oireilla kuin keliakiassa: laihtumisella, ripulilla ja vatsan turvotuksella, mutta suoliston limakalvo ei vaurioidu.

Pitkän aikavälin seuraukset: Pitkän aikavälin vaikutuksista ei ole tutkimustietoa.

Näin diagnoosi tehdään: Ei testiä. Jätä gluteeni pois ruokavaliosta ja seuraa, katoavatko oireet – ja palaavatko ne, jos syöt kotimaisia viljoja.

Vilja-allergia

Lyhyellä aikavälillä ilmenevät oireet: Gluteeniherkkyyden oireet tulevat pikkuhiljaa, vilja-allergia ilmene välittömästi viljan syömisen jäkeen. Elimistö tuottaa silloin IgE-vasta-aineita yhtä tai useampaa viljan proteiinia kohtaan. Vilja-allergia oireilee esimerkiksi suun kutinana, heinänuhana, nokkoskuumeena, oksenteluna, ripulina tai pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisena anafylaktisena reaktiona.

Pitkän aikavälin seuraukset: Reaktiot tulevat suhteellisen nopeasti, joten pitkäaikaisia vaikutuksia vilja-allergialla ei ole.

Näin diagnoosi tehdään: Vilja-allergia todetaan verikokeella, jossa selvitetään, onko veressä IgE-vasta-ainetta.

Ihokeliakia

Lyhyellä aikavälillä ilmenevät oireet: Elimistö reagoi gluteeniin tulehdustilalla, joka saa aikaan ihon kutinaa ja nesterakkuloita etenkin kyynärpäiden ja polvien seuduille, mutta joskus myös niskaan, hartioihin ja päälakeen.

Pitkän aikavälin seuraukset: 80–90 prosentilla ihokeliakiapotilaista on samankaltaisia suolistomuutoksia kuin suolistokeliakiaa sairastavilla. Gluteenipitoinen ruoka heikentää vitamiinien, kivennäisaineiden ja muiden ravinteiden imeytymistä elimistöön. Samalla myös riski sairastua muun muassa osteoporoosiin ja syöpään kohoaa.

Näin diagnoosi tehdään: Ihokoepala – usein myös koepala ohutsuolen limakalvolta.

Järjestys: