Maitohappobakteerit, probiootit ja prebiootit

Maitohappobakteereiden positiiviset vaikutukset perustuvat suoliston oikeaan bakteeritasapainoon, joka tehostaa immuunivastetta. Säännöllisesti nautittuna maitohappobakteerit edistävät hyvinvointia.

 

Maitohappobakteereihin eli laktobasilleihin luokitellaan bakteerit, jotka tuottavat hiilihydraateista käymistuotteinaan maitohappoa. Tyypillisimpiä maitohappobakteerisukuja ovat perinteisissä hapatetuissa elintarvikkeissa käytetyt Lactobacillus, Lactococcus, Pediococcus, Leuconostoc ja Enterococcus. Usein maitohappobakteeriksi mielletään myös Bifidobacterium-sukuiset lajit, vaikka ne eivät maitohappoa tuotakaan.

Probiootti ovat ravinnosta tai esim. kapselissa tai iholle levitettävässä voiteessa oleva yhden tai useamman bakteerikannan elävä viljelmä. Probioottien tarkoitus on vaikuttaa suotuisasti elimistön toimintaan ja parantaa suoliston tai ihon pieneliöstöä. 

Prebiootti on sulamaton komponentti, tavallisesti hiilihydraatti, joka tukee valikoivasti yhden tai useamman bakteerikannan kasvua tai aktiivisuutta paksusuolessa siten, että se edistää terveyttä joko paikallisesti tai laajemmin.

Antibioottikuurin aikana maitohappobakteerivalmiste voi vähentää ripulin riskiä ja auttaa suoliston bakteerikannan palautumisessa nopeammin normaaliksi. Maitohappobakteerivalmisteen ja antibiootin nauttimisen välillä tulee olla muutama tunti, jotta antibiootti ei tuhoa maitohappobakteereja.

Maitohappobakteerivalmistetta kannattaa käyttää ainakin viikon ajan ennen ulkomaanmatkaa ja matkan aikana, varsinkin, jos on aiemmin kärsinyt turistiripulista.

Maitohappobakteerijauhe, -tabletti, -tipat, -juoma vai -kapseli?

Tabletit ja kapselit on helppo annostella ja ottaa esim. matkalle mukaan. Esim. tutut Gefilus Basic -kapselit kulkevat näppärästi matkallekin.

Jos haluat sekoittaa maitohappobakteerin jauheena ruokaan, Bioteekin PROBIOOTTIplus -kasvikapselit ja Natura Median Diarrex BB/ST -kapselit ovat kätevä vaihtoehto.  Nämä kapselit voi avata ja jauheen halutessaan sekoittaa viileään ruokaan.

A. Vogelin Molkosan on tunnettu, perinteikäs heratiiviste. Lisää vain veteen tai kivennäisveteen ja saat raikkaan, vatsaa hellivän janojuoman!

Probiootti babytipat on tarkoitettu vastasyntyneille ja vanhemmille vauvoille, jotka eivät vielä syö samaa ruokaa muun perheen kanssa. Auringonkukkaöljypohjaiset tipat voi syöttää lusikalla tai sekoittaa ruoka-annokseen.

Puhdas+ Maitohappobakteeri 5 miljardia sisältää 4 eri maitohappobakteerin lisäksi sinkkisitraattia. Lacto Lady on kehitetty suojaamaan erityisesti virtsatietulehduksilta; se sisältää maitohappobakteerien lisäksi flavonoideja (karpalouutetta). Lacto Seven ja ProbiMax8 sisältävät maitohappobakteerien lisäksi inuliinia, joka on prebiootti.

Gastronel on ternimaidosta valmistettu probiootti-prebioottikapseli. Puhdistamon Tohtori Ohhiran OM-X Maitohappobakteeri sisältää maitohappokäymisen kautta valmistettuja maitohappobakteereja. Kasvupohjana on kasviksista, hedelmistä ja sienistä koostuva seos, jota fermentoidaan valikoiduilla maitohappobakteereilla yhteensä kolme vuotta.