Vinkkejä omega-3-lisän valitsemiseen

 

 

 

Markkinoilla on laaja kirjo erilaisia omega-3-valmisteita. Monille tuottaa päänvaivaa valita hyllystä “se oikea” omega-3-valmiste. Ellei asiaan ole perehtynyt tarkemmin, saattaa hinta lopulta ratkaista päätöksen tekemisen. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota muihinkin seikkoihin.

EPA:n ja DHA:n osuus

Hinta-laatusuhteeltaan hyvää omega-3-valmistetta etsiessä, kannattaa ensimmäiseksi katsoa, kuinka paljon tuote sisältää EPA:a ja DHA:ta. Periaatteessa tuote on sitä tehokkaampi, mitä enemmän näitä pitkäketjuisia rasvahappoja siitä löytyy. Tämä tarkoittaa sitä, että annostus on yleensä pienempi. On mukavampi niellä vain yksi tehokas kapseli kuin kolme vähemmän tehokasta kapselia.

 

 

 

Vitamiinit ja muut rasvahapot

Monissa omega-valmisteissa on muitakin aineita mukana, kuten rasvaliukoisia vitamiineja tai muita rasvahappoja. Lähes kaikissa omega-valmisteissa on E-vitamiinia mukana, sillä se vaikuttaa tuotteen säilyvyyteen eli estää sitä härskiintymästä liian nopeasti. A-vitamiinia on usein tuotteissa jotka on tehty kalanmaksaöljystä. Joissakin tuotteissa on myös D-vitamiinia, mutta sitä on suhteellisen pieninä määrinä, joten D-vitamiinia voi hyvin nauttia omega-3-valmisteen lisäksi.

Markkinoilla on myös tuotteita, jotka sisältävät omega-3:n lisäksi muitakin rasvahappoja (esim. omega-6, -7 ja/tai -9). Nämä valmisteet voivat olla hyviä niille, jotka eivät ruokavaliosta saa tarpeeksi rasvaa/välttämättömiä rasvahappoja tai niille, jotka tarvitsevat tukea rasvahapoista esim. erilaisiin iho-ongelmiin.

Röyh röyh !

Joillekkin kalaöljyvalmisteet saattavat aiheuttaa röyhtäilyä tai ikävää kalan jälkimakua. Usein kalanmaksaöljy on rasvaisempaa ja voi sen takia röyhyttää enemmän kuin kalaöljy. Valmisteen ottaminen ruokailun yhteydessä saattaa helpottaa ongelmaa. Jos tämäkään ei auta, on olemassa valmisteita jotka eivät aiheuta ikäviä röyhtäyksiä, kuten Möller Vahva Omega-3. Myös krilliöljystä valmistettujen tuotteiden (esim. OmegaRed ja Megared) ei pitäisi aiheuttaa kalanmakua tai röyhtäilyä.

 

 

 

Tuotteiden laatu ja puhtaus

Monia saattaa mietityttää kalaöljyjen puhtaus. Kaloista nimittäin löytyy usein isoja määriä ympäristömyrkkyjä, kuten elohopeaa, dioksiinia ja PCB-yhdisteitä. Kalaöljyvalmisteiden kohdalla on kuitenkin tiukat laatuvaatimukset ja ne käyvät läpi tehokkaan puhdistusprosessin, jossa mm. ympäristömyrkyt poistetaan. Tämän takia kalaöljyvalmisteita pidetään yleisesti turvallisina ja myös raskaana olevat voivat huoletta käyttää niitä (kuitenkin sellaista, jossa ei ole A-vitamiinia mukana).

Omega-3-rasvahapot voivat olla joko luonnollisia tai syntteettisiä. Synteettiset tunnistaa E-etuliitteestä (esim. E-EPA), jossa E tarkoittaa etyyliesteriä. Luonnolliset omegat ovat triglyseridimuodossa. Menemättä sen enempää rasvojen monimutkaiseen metaboliaan, mainittakoon kuitenkin, että triglyseridien ja etyyliesterien aineenvaihdunta eroaa toisistaan, millä saattaa olla vaikutusta esim. imeytymistehokkuuteen.

 

 

 

Ympäristöasioita arvostavat valitsevat tietysti tuotteen, jonka valmistaja harrastaa vastuullista kalastusta. Esimerkiksi Eskimo-3 Pure on Friend of Sea -sertifioitua kalaöljyä, joka täyttää ympäristöystävällisten kalastus- ja tuotantomenetelmien vaatimukset. Lisäksi varmasti kaikille tuttu Möller valvoo tarkasti raaka-ainetuotantoaan mm. vastuullisuuden ja puhtauden osalta.

Nestemäinen, kapseli vai purutabletti?

 

 

 

Omega-3-valmisteita löytyy nestemäisenä, pureskeltavina tai nieltävinä kapseleina. Nestemäinen valmiste voisi sopia hyvin sellaiselle henkilölle, jolla on ruoansulatusongelmia, sillä nestemäinen valmiste imeytyy yleensä hyvin. Lisäksi nestemäiset tuotteet eivät sisällä täyteaineita, joten niiden voisi sanoa olevan “luonnollisin” vaihtoehto (mikäli valitsee tuotteen, joka ei sisällä keinotekoisia maku- tai makeutusaineita).

Kapselit ovat toki helppoköyttöisempiä kuin nestemäinen valmiste, sillä niitä ei tarvitse säilyttää jääkaapissa. Lisäksi ne on helppo ottaa ja kantaa mukanaan esim. matkoille. Kalaöljykapselit ovat yleensä suhteellisen isoja, joten lapsille ja nielemisvaikeuksista kärsiville nestemäiset tai pureskeltavat valmisteet käyvät hyvin.

Pureskeltavia valmisteita ovat esim. sekä lapsille että aikuisille suunnattu mansikan makuinen Eye Q Chews ja lapsille mieluisassa paketissa olevat Lysi Omega-3 Moomin, Triomega Kids ja Möller Omega-3 Pikkukalat. Erinomaisia nestemäisiä, lapsille suunnattuja valmisteita ovat: Eskimo-3 Kids tai sama tuote isommassa pullossa (eri etiketti) ja Eye Q Neste.

 

 

 

Toivottavasti tästä kirjoituksesta oli apua tuotteen valitsemiseen!

-Katariina

Omega-3 tuotteita Terveysmarketissa