Sydän, verenkierto, kolesteroli

Luontaistuotteet ja ravintolisät tukemaan sydämen sekä verisuoniston hyvinvointia

Sydänten ja verisuoniston hyvinvoinnille tarkoitetut lisäravinteet sisältävät mm. omega 3 ja omega 6 -rasvahappoja, B-vitamiineja, karnosiinia tai magnesiumia. Foolihapon on todettu laskevan veren homokysteiinipitoisuutta. Tutkimusten mukaan veren kohonnut homokysteiinitaso on yhteydessä osteoporoosiin ja kohonneeseen luunmurtumariskiin.

 

Kohonnutta kolesterolia on hoidettu pitkälti sydänsairauksien ehkäisemiseksi, mutta myös haitallisten rasva-aineiden määrää tulisi vähentää tarpeeksi ajoissa, jotteivät ne yhdessä muiden vaaratekijöiden kanssa ehdi aiheuttaa vahinkoa elimistölle. Ensisijaisesti kohonnutta kolesterolia on paras hoitaa terveellisillä elintavoilla, ruokavaliolla ja liikuntaa lisäämällä. Suosittuja sydämen hyvinvointia ja terveitä kolesteroliarvoja tukevia kasvirohdosvalmisteita ovat mm. punariisi (Cholesin 5, Redasin), ubikinoni, rannikkomännyn kuori (Pycnogenol Strong).

Lisätietoa EPA-valmisteiden vaikutuksista mm. Juhani Airaksinen: ”Kalaöljy ehkäisee sydäntapahtumia”, Potilaan Lääkärilehti (julkaisija Lääkäriliitto), nro 3/2019 s. 106-107, https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/kalaoljy-ehkaisee-sydantapahtumia/